Bakgrundmt_ignore

Att planera inför en expedition kräver omsorgsfull planering och otroligt mycket förberedelser. Det gäller att noggrant undersöka allt som har med sträcka och färdsätt att göra så att bästa möjliga förberedelser görs. Under min framtida långtur vill jag inte sätta mig själv i allt för många svåra situationer då kraften hos mig kanske kommer vara bristfällig. Därför är det mödan värd att lägga extra krut på planeringen. Problem kommer att uppstå och att inte räkna med det vore dumdristigt.

En ytterligare viktig faktor är min fysiska hälsa. Innan jag beger mig ut ska jag vara i ”tipp topp” form. Därför är det viktigt att mycket energi läggs åt till så mycket varierad träning som möjligt. Varje muskel kommer att få sättas på prov och då är det bra om man skött sin träning. Expeditionen kommer även att innebära att jag måste vara flexibel gentemot naturens väderomställningar men även kunna lyssna till min egen kropp. I värsta fall kan jag bli "stående" någonstans ute på fjället i dåligt väder så att räkna med förseningar är något jag också måste ha med i planeringen.

Den psykiska påfrestningen kommer att vara betydligt tuffare ensam än ute i fält med en grupp. Ensam gäller det att vara stark i svåra situationer och att alltid våga tro på sig själv i de stunder man känner sig svag. Det finns fördelar att gå i grupp men även nackdelar, som ensam äventyrare behöver inte beslut om vägval, lunchpaus, marschtempo eller kanske bara sovmorgon diskuteras. Dagstempot är helt till mitt eget val. Skulle något hända kan det vara bättre att vara flera men med tanke på detta har jag gjort vägval utan alltför stora riskmoment. Självklart kan man aldrig vara på den säkra sidan men bara köra bil till jobbet kan vara minst så riskfyllt om inte mer..

Deltagandemt_ignore

Under mina två år som fjälledare får jag vara delaktig i en massvis olika prövningar under varierade väderförhållanden och årstider, vilket jag ser som en klar fördel. Att jag har gjort min militära tjänst på K4 gör det inte sämre, att lära känna mina gränser är något som jag upplevt ett flertal gånger. Fysisk hälsa är minst så viktigt som psykisk och ibland kan den fysiska hälsan vara den som gör att de psykiska påfrestningarna känns lättare.

Jag kommer ha olika delmål för att hålla motivationen uppe, Icebug 24 som är ett 24timmars fjällorienteringslopp i Hemavan står först på listan och därefter blir det Vasaloppet (öppet spår). Sedan är det bara självdiciplinen som återstår och det mesta har jag ärvt ifrån min farfar Harry :)